30.03.- 03.04.2020
03.21.2020, 0:53 AM

Тема: Культура споживання їжі

Для чого вам потрібний даний матеріал:

1. Ви дізнаєтеся про назви столового посуду, який часто використовується під час споживання їжі

2. Як правильно розмістити столовий посуд на столі (сервірування столу)

3. Дізнаєтесь про  етикет  за столом

4. Отримаєте хороший бал з трудового навчання за знання вище перерахованого матеріалу :)

 

  текс виділений жовтим фоном записуємо у зошит

               

             Знання назви столового посуду, який часто використовується під час споживання їжі

                Столовий посуд — це посуд, що слугує для подавання та споживання страв.

    Залежно від призначення столовий посуд поділяється на посуд загального та індивідуального користування. Він може бути виготовлений із різних матеріалів: металу, пластмаси, скла,  порцеляни тощо.

        До столового посуд у загального користування  належать: салатники, блюда, вази, соусники, супниці, маслянки , цукорниці, заварювальні чайники, кавники, молочники тощо. 

                                                                          

           До столового посуду індивідуаньного призначення належать: тарілки мілкі й глибокі, десертні, підтарільники, ложки, виделки, столові ножі,  чашки, склянки, піали, блюдця тощо.

 

                                                                      

Сервірування столу

         Думаю, багато хто знайомий з відчуттям, коли подають їжу в ресторані: усе так гарно оформлене, посуд розставлений у певному порядку, зі смаком і в одному стилі, столові прибори блищать, офіціант подає смачну страву… Відповідний настрій створюється моментальн. Гарно накритий стіл може стати додатковим каталізатором святкового настрою і дійсною окрасою вечора.

           Сервірування стола – це підготовка й оформлення його до споживання їжі. Сервірувати стіл треба щодня, а не лише на свята чи для зустрічі гостей. Так виробляється звичка їсти завжди акуратно, красиво, легко і правильно користуватися столовими приборами. А щоденні зустрічі сімї за столом є завжди маленьким святом.  Сервірування столу передбачає правильне розташування столових приборів та предметів його оформлення: скатертини, посуду, серветок.

                                        

Отже, накриваємо на стіл крок за кроком:

1.Скатертина (У сучасній сервіровці скатертина може бути замінена або доповнена серветками і доріжками)

Безсмертна класика — біла скатертина. Якщо навіть ви не впевнені, які святкові тарілки вибрати чи не маєте часу підбирати декор, біла скатертина здатна вберегти вас від усіх складнощів. Вона підійде, як для новорічного або весільного столу, так і посиденьок з подружками. Майте на увазі, що скатертина повинна бути випрана і випрасувана. Якщо ви все ж вирішили стелити скатертину, зверніть увагу, що її краї повинні звисати на 20-30 см нижче краю столу, щоб це виглядало естетично і не заважало гостям.

  Приклад сервіровки столу

2. Тарілки

На самий низ традиційно ставлять підставну тарілку, яка не використовується для вживання їжі. Сучасні правила сервіровки дозволяють обходитися без неї, якщо тільки ви не плануєте офіційний прийом.

На підставну ставляться по черзі тарілки для основного блюда, закусок і супова. Кількість тарілок точно залежить від кількості пропонованих страв. Щоб тарілки не ковзали, на підставну можна покласти паперову або тканинну серветку. Салатна або десертна тарілки, як правило, розташовуються по діагоналі зліва від основних.

Столові прибори

 

3. Столове приладдя

Часто в дорогих ресторанах нас лякає кількість столових приборів на столі, проте тут існує кілька дуже простих правил.

Кількість і тип приладдя залежать від запропонованих/замовлених страв. Як правило, коли ви робите замовлення в ресторані, офіціант повинен прибрати непотрібні прибори, що спрощує завдання їх використання. Ножі й ложки розташовуються праворуч від тарілки, а виделки — зліва. Всі прибори розміщуються за принципом: що далі від тарілки, те і використовуємо. Це необхідно для того, аби з кожним новим блюдом ви брали прибор, користувалися ним, а потім його забирали і він не заважав, при цьому вам не потрібно переставляти інше приладдя. Виделки і ложки кладуться увігнутими сторонами вниз, а ножі — лезом до тарілки.

 

4. Посуд для напоїв

Виставляйте на стіл тільки той посуд для напоїв, який гість потенційно може використовувати. Якщо ви не пропонуєте гостям ігристе вино, не варто виставляти на стіл високі фужери для шампанського.

 Виставляються чарки, келихи, фужери і стакани за розміром — від меншого до більшого — по діагоналі праворуч від тарілок.

servirovka

5. Серветки

Конкретних правил по складанню серветок не існує. Паперові або тканинні серветки можна покласти на підставну тарілку, красиво декорувати на закусочній тарілці, покласти в стакан для води або підкласти під прибори. Вони не будуть заважати, так як перед їжею гості покладуть їх собі на коліна 

                                             

6. Декор

Декор святкового столу — це велика і дуже цікава тема. Найчастіше в якості прикрас використовують вази або кошики з квітами, що ідеально на день народження або весілля, романтичний вечір для двох не обійдеться без свічок (на стіл краще не ставити аромасвічки, тому що їх аромат може виявитися сильніше запаху страв), а ось Новий рік не обійдеться без ялинових гілок, шишок, розмарину і апельсинів.

           Результат пошуку зображень за запитом декор святкового столу               Результат пошуку зображень за запитом декорування столу

                                                                          Поняття про етикет
                Як же правильно себе поводити, щоб справити приємне враження і не потрапити у незручне становище? У цьому розділі ви дізнаєтесь про основні правила етикету, як дозволять завжди впевнено почуватися у будь-якій з вищеназваних ситуацій. Врахуйте, що правила етикету для дітей майже нічим не відрізняються від правил етикету для дорослих

Етикет — установлені норми поведінки та правила ввічливості людей у суспільстві в цілому та за столом, зокрема.

Правила етикету за столом

  • Якщо ви прийшли в гості, не поспішайте одразу ж сідати за стіл. Зачекайте, поки господиня запросить вас, можливо, вам запропонують попередньо визначене місце. Якщо цього не відбувається, можете самі делікатно уточнити, де вам краще сісти.

  • Небажано сідати надто близько або надто далеко від стола. Вам буде незручно брати страви і їсти.

  • За столом треба сидіти випроставшись і злегка спираючись на спинку крісла. У жодному випадку не можна розгойдуватися на стільці. Крім того, що це має неестетичний вигляд, ви можете поламати меблі і навіть впасти.

  • Некрасиво класти лікті на стіл, некультурно. Краще покладіть руки на коліна, згідно з правилами етикету на столі можуть знаходитися тільки кисті рук.

  • Не варто також надмірно активно жестикулювати, адже ви можете ненароком зачепити сусіда, розлити вино на скатертину або розбити тарілку. Щоб не дратувати оточуючих, не стукайте пальцями по столі, не бавтеся столовими приборами чи склянками.

  • Не тягніться за бажаною стравою, сільничкою чи соусом через весь стіл. Ви ризикуєте забруднити одяг або перевернути на скатертину вміст тарілки чи келиха. Краще попросіть сусіда або офіціанта подати вам те, що потрібно.

  • Не розмовляйте з повним ротом. Навіть якщо запитання співбесідника застало вас зненацька, прожуйте їжу до кінця, а потім продовжуйте розмову. Це не буде неповагою, на відміну від намагання відповісти з напханим ротом.
  • Щоб не забруднити одяг, ви можете покласти на коліна розгорнуту серветку. Після їжі її кладуть на стіл в розгорнутому вигляді справа від тарілки. Не витирайте серветкою обличчя, достатньо просто промакнути вуста

Правила етикету за столом

Як правильно брати їжу та куштувати страви

  • Пам’ятайте, що страву з загальної тарілки не можна набирати власною ложкою чи виделкою, скористайтеся прибором, який для цього призначений.

  • Споживаючи перші страви, потрібно набирати в ложку стільки рідини, щоб вона не розливалася під час їжі. Не потрібно дмухати в тарілку або на ложку, краще трохи зачекати, поки страва охолоне.

  • Етикет дозволяє їсти руками хліб та птицю.
  • Хліб кладуть на тарілку і відламують від нього невеликі шматочки, не прийнято тримати в руці цілий кусень Також, не слід збирати залишки соусу чи першої страви шматочком хліба.

  • М’ясні страви їдять за допомогою ножа та виделки, відрізуючи невеликі шматочки. Виделку тримають у лівій руці, а ніж у правій.

  • Рибу не прийнято різати ножем, ним можна тільки допомогти собі відокремити кісточки.

  • Котлети, голубці, пельмені і інші схожі страви їдять виделкою, не ріжте їх ножем.

  • Салати теж їдять виделкою, ножем можна розрізати листки салату або великі шматки.

  • Сіль із сільнички потрібно брати спеціальною ложечкою або чистим ножем.

  • Цукор-рафінад беруть спеціальними щипчиками, або якщо їх немає – просто руками.

                                       Чого категорично не можна робити

  • Починати їсти, до того, як страву принесуть усім гостям. Винятком є великі банкети, тоді варто дочекатися, коли їжу подадуть тільки тим людям, які знаходяться поблизу вас.

  • Нюхати принесені страви.

  • Їсти з відкритим ротом, голосно сьорбати та причмокувати.

  • Їсти з ножа, колупатися в зубах виделкою, у таких випадках краще скористайтеся зубочисткою.

  • Критикувати приготовані страви, якщо ви запрошені в гості додому.

  • Робити комусь зауваження щодо поведінки за столом.

  • Витирати руки скатертиною.

  • Дівчатам і жінкам - розчісуватися або поправляти макіяж за столом. Це краще зробити у вбиральні ресторану або у ванній кімнаті.

Будьте ввічливими і дотримуйтесь основних правил етикету, тоді людям буде приємно перебувати поряд з вами. :)

    Отримай хороший бал з трудового навчання за знання  матеріалу :)

Що для цього потрібно зробити? Все дуже просто:

Практична робота: (за бажанням) виконати сервірування до обіднього столу. Обов'язково виконати картку гостя, на якій вкажіть своє прізвище, ім'я та клас.

Фото власного сервірування столу можна переслати мені в Direct Результат пошуку зображень за запитом інстаграм

 

Та дайте відповіді на запитання, правильна відповідь оцінюється в один бал.

Тисни на посилання. Обов'язково - вкажіть прізвище, ім'я та клас. 

Тест. Лише одна спроба !!!

https://naurok.com.ua/

 

 

 

Інформаційні джерела:

1. Підручники з трудового навчання 5 клас

2. https://blog.pokupon.ua/uk/kazhdyj-den-prazdnik-kak-pravilno-i-krasivo-servirovat-stol/

 3. https://harchi.info/articles/pravila-etiketu-za-stolom

Категорія: 5 КЛАС | Додав: niksi
Переглядів: 2749 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
avatar