03.21.2020, 0:53 AM | |
Тема: Культура споживання їжі Для чого вам потрібний даний матеріал: 1. Ви дізнаєтеся про назви столового посуду, який часто використовується під час споживання їжі 2. Як правильно розмістити столовий посуд на столі (сервірування столу) 3. Дізнаєтесь про етикет за столом 4. Отримаєте хороший бал з трудового навчання за знання вище перерахованого матеріалу :)
текс виділений жовтим фоном записуємо у зошит
Знання назви столового посуду, який часто використовується під час споживання їжі Столовий посуд — це посуд, що слугує для подавання та споживання страв. Залежно від призначення столовий посуд поділяється на посуд загального та індивідуального користування. Він може бути виготовлений із різних матеріалів: металу, пластмаси, скла, порцеляни тощо. До столового посуд у загального користування належать: салатники, блюда, вази, соусники, супниці, маслянки , цукорниці, заварювальні чайники, кавники, молочники тощо. До столового посуду індивідуаньного призначення належать: тарілки мілкі й глибокі, десертні, підтарільники, ложки, виделки, столові ножі, чашки, склянки, піали, блюдця тощо.
Сервірування столу Думаю, багато хто знайомий з відчуттям, коли подають їжу в ресторані: усе так гарно оформлене, посуд розставлений у певному порядку, зі смаком і в одному стилі, столові прибори блищать, офіціант подає смачну страву… Відповідний настрій створюється моментальн. Гарно накритий стіл може стати додатковим каталізатором святкового настрою і дійсною окрасою вечора. Сервірування стола – це підготовка й оформлення його до споживання їжі. Сервірувати стіл треба щодня, а не лише на свята чи для зустрічі гостей. Так виробляється звичка їсти завжди акуратно, красиво, легко і правильно користуватися столовими приборами. А щоденні зустрічі сім’ї за столом є завжди маленьким святом. Сервірування столу передбачає правильне розташування столових приборів та предметів його оформлення: скатертини, посуду, серветок. Отже, накриваємо на стіл крок за кроком: 1.Скатертина (У сучасній сервіровці скатертина може бути замінена або доповнена серветками і доріжками) Безсмертна класика — біла скатертина. Якщо навіть ви не впевнені, які святкові тарілки вибрати чи не маєте часу підбирати декор, біла скатертина здатна вберегти вас від усіх складнощів. Вона підійде, як для новорічного або весільного столу, так і посиденьок з подружками. Майте на увазі, що скатертина повинна бути випрана і випрасувана. Якщо ви все ж вирішили стелити скатертину, зверніть увагу, що її краї повинні звисати на 20-30 см нижче краю столу, щоб це виглядало естетично і не заважало гостям. 2. Тарілки На самий низ традиційно ставлять підставну тарілку, яка не використовується для вживання їжі. Сучасні правила сервіровки дозволяють обходитися без неї, якщо тільки ви не плануєте офіційний прийом. На підставну ставляться по черзі тарілки для основного блюда, закусок і супова. Кількість тарілок точно залежить від кількості пропонованих страв. Щоб тарілки не ковзали, на підставну можна покласти паперову або тканинну серветку. Салатна або десертна тарілки, як правило, розташовуються по діагоналі зліва від основних.
3. Столове приладдя Часто в дорогих ресторанах нас лякає кількість столових приборів на столі, проте тут існує кілька дуже простих правил. Кількість і тип приладдя залежать від запропонованих/замовлених страв. Як правило, коли ви робите замовлення в ресторані, офіціант повинен прибрати непотрібні прибори, що спрощує завдання їх використання. Ножі й ложки розташовуються праворуч від тарілки, а виделки — зліва. Всі прибори розміщуються за принципом: що далі від тарілки, те і використовуємо. Це необхідно для того, аби з кожним новим блюдом ви брали прибор, користувалися ним, а потім його забирали і він не заважав, при цьому вам не потрібно переставляти інше приладдя. Виделки і ложки кладуться увігнутими сторонами вниз, а ножі — лезом до тарілки.
4. Посуд для напоїв Виставляйте на стіл тільки той посуд для напоїв, який гість потенційно може використовувати. Якщо ви не пропонуєте гостям ігристе вино, не варто виставляти на стіл високі фужери для шампанського. Виставляються чарки, келихи, фужери і стакани за розміром — від меншого до більшого — по діагоналі праворуч від тарілок. 5. Серветки Конкретних правил по складанню серветок не існує. Паперові або тканинні серветки можна покласти на підставну тарілку, красиво декорувати на закусочній тарілці, покласти в стакан для води або підкласти під прибори. Вони не будуть заважати, так як перед їжею гості покладуть їх собі на коліна 6. Декор Декор святкового столу — це велика і дуже цікава тема. Найчастіше в якості прикрас використовують вази або кошики з квітами, що ідеально на день народження або весілля, романтичний вечір для двох не обійдеться без свічок (на стіл краще не ставити аромасвічки, тому що їх аромат може виявитися сильніше запаху страв), а ось Новий рік не обійдеться без ялинових гілок, шишок, розмарину і апельсинів. Поняття про етикет Етикет — установлені норми поведінки та правила ввічливості людей у суспільстві в цілому та за столом, зокрема. Правила етикету за столом
Як правильно брати їжу та куштувати страви
Чого категорично не можна робити
Будьте ввічливими і дотримуйтесь основних правил етикету, тоді людям буде приємно перебувати поряд з вами. :) Отримай хороший бал з трудового навчання за знання матеріалу :) Що для цього потрібно зробити? Все дуже просто: Практична робота: (за бажанням) виконати сервірування до обіднього столу. Обов'язково виконати картку гостя, на якій вкажіть своє прізвище, ім'я та клас. Фото власного сервірування столу можна переслати мені в Direct
Та дайте відповіді на запитання, правильна відповідь оцінюється в один бал. Тисни на посилання. Обов'язково - вкажіть прізвище, ім'я та клас. Тест. Лише одна спроба !!!
Інформаційні джерела: 1. Підручники з трудового навчання 5 клас 2. https://blog.pokupon.ua/uk/kazhdyj-den-prazdnik-kak-pravilno-i-krasivo-servirovat-stol/ | |
| |
Переглядів: 2749 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |